Tässä artikkelissa kerron miten voit kehittää siveltimen käyttötaitojasi. Harjoitus on yksinkertainen, mutta haastava ja sen hyödyt ovat moniulotteisia ja kauaskantoisia.
Harjoitukseen tarvittavat maalausvälineet
Harjoitukseen tarvitset seuraavia tarvikkeita:
Pari maalaussivellintä (Esimerkiksi filbert koko 12)
Musta ja valkoinen öljyväri
Pellavansiemenöljyä
Maalauspohja
Paletti
Palettiveitsi
Lyijykynä
Talouspaperia
Suosittelen lisäksi maalaamaan pystysuorassa telineessä. Pöytä ei ole hyvä alusta öljymaalauksessa. Harjoituksessa tarvitaan tarkkuutta ja siveltimen hienovaraista käyttöä. Kunnollisen maalaustelineen kanssa tämä käy helpommin, koska käden asento on silloin parempi maalaamisen kannalta.
Sekoita valöörit
Harjoituksessa tulemme maalaamaan valöörigradaatioita eli valöörien asteittaisia pehmeitä siirtymiä tummuudesta toiseen. Pehmeiden tummuusasterajojen maalaaminen on tärkeä taito öljymaalauksessa. Siitä on paljon apua realismin, syvyysvaikutelmaan ja kolmiulotteisen muodon tunnun kannalta. Yleensä hyvässä teoksessa on sopivaa vaihtelua terävissä ja pehmeissä valöörirajoissa. Tässä harjoituksessa pääpaino on pehmeissä rajoissa, mutta voimme siinä sivussa harjoitella myös tarkkojen rajojen maalaamista.
Laita paletille mustaa ja valkoista maalia.
Voit lisätä maalin sekaan vähän pellavansiemenöljyä. Yksi tippa riittää. Jos laitat liikaa pellavansiemenöljyä tulee gradaatioiden maalaaminen olemaan vaikeaa. Jos maali on valmiiksi sopivan notkeaa ilman öljyä, ei pellavansiemenöljyä tarvita välttämättä ollenkaan. Kokeilemalla löydät maalille sopivan koostumuksen.
Sekoita sitten mustasta ja valkoisesta vähintään neljä eri valööria eli tummuusastetta.
Harjoitus
Kuten jo mainitsin tulemme harjoittelmaan valöörigradaatioiden ja pehmeiden rajojen maalaamista. Jotta harjoituksesta tulisi hieman monipuolisempi voimme samalla harjoitella myös terävien rajojen maalaamista. Menetelmänä on märkää märälle -menetelmä.
Harjoitusta varten tarvitset jonkin öljymaalaukseen soveltuvan maalauspohjan. Esimerkiksi kangaspahvipohja toimii hyvin. Piirrä malaauspohjaan lyijykynällä laatikoita. Harjoittelemme gradaatioiden maalaamista näiden laatikoiden sisään ja pitämällä laatikoiden rajat tarkkoina ja siisteinä saat samalla hyvää harjoitusta terävien rajojen maalaamisessa.
Seuraavaksi pääsemme harjoittelemaan sivellintekniikkaa. Valitse tumma ja vaalea valööri, joiden välisen rajan häivyttämistä haluat harjoitella. Jos olet sekoittanut neljä valööria, voit valita esimerkiksi tummimman ja toiseksi vaaleimman valöörin.
Käytä harjoituksessa kahta sivellintä. Toista vaaleisiin valööreihin ja toista tummiin. Tämä edesauttaa hyvää värihygieniaa. Valöörien hallitsematonta sekoittamista tulisi välttää.
Aloita maalaamalla laatikosta puolet tummalla valöörilla.
Yritä pysyä laatikon rajojen sisällä ja maalaa laatikon rajat tarkasti. Älä ole huolissasi jos et onnistu kovin hyvin heti ensiyrityksellä. Tarkkojen ja terävien rajojen maalaaminen vaatii keskittymistä ja huolellisuutta. Täytyy myös oppia miten maali käyttäytyy suhteessa siveltimen asentoon. Harjoittelun myötä tarkka työskentely alkaa tuntua luontevammalta.
Maalaa sitten laatikon toinen puoli vaaleammalla valöörilla.
Huomaa ettei tumman ja vaalean valöörin välisen rajan tarvitse olla terävä. Miksi? Koska näiden kahden valöörin välinen raja on tarkoitus häivyttää ja maalata sulava astettainen siirtymä tummasta vaaleaan.
Pehmeiden valöörirajojen maalaamiseen on erilaisia tapoja, mutta nyt harjoittelemme tekniikkaa, joka on jokseenkin vaativa, mutta hyödyllinen siveltimen käytön hallinnan kannalta.
Maalaa seuraavaksi tumman ja vaalean rajan päälle keskivalöörilla raita. Käytä riittävästi maalia, jotta raita peittää alleen tummemman ja vaaleamman valöörin.
Seuraavaksi häivytä valöörirajat keskellä olevan raidan molemmilta puolilta. Tähän saatat tarvita avuksi lisää valööreita. Joten sekoita sopivat välivalöörit. Idea on siis saada aikaiseksi pehmeä gradaatio, jossa tummuudet vaihtuvat sulavasti toiseen.
Kun olet sekoittanut välivalöörit, käytä niitä apuna rajojen häivytyksessä. Toisin sanottuna älä tee häivytyksiä kuivalla siveltimellä, vaan ensisijaisesti maalin kanssa.
Tässä tarvitaan todella hienovaraista työskentelyä. Älä paina kovaa siveltimellä, vaan kuljeta sitä todella varovasti pitkin valöörien välistä rajaa, samalla tehden vaihtelevaa siksak-liikettä. Liikeradassa täytyy olla hieman variaatiota, jotta selvä raja häipyy. Voit joutua toistamaan tätä useamman kerran, ennen kuin valööriraja on riittävän pehmeä. Kannattaa katsoa gradaatiota välillä vähän kauempaa. Läheltä se saattaa näyttää hyvältä, mutta kauempaa katsottuna rajat eivät olekaan niin pehmeät.
Gradaation ei tarvitse olla absoluuttisen sulava, mutta harjoituksen vuoksi on hyvä kokeilla kuinka pehmeiksi valöörisiirtymät voi saada. Tässä tarvitaan kärsivällisyyttä ja rajoja voi olla tarpeen työstää pitempään, jotta syntyy toivottu lopputulos
Kun olet tyytyväinen gradaatioon, voit kokeilla maalata toista, mutta eri valööreilla.
Todella sulavien gradaatioiden aikaansaaminen ilman oikoteitä vaatii hyvää siveltimen ja maalin hallintaa. Kun opit hallitsemaan pehmeiden ja terävien valöörirajojen maalaamisen siistillä ja hallitulla tavalla, on kaikki muu helppoa. Muista kuitenkin, että tärkeintä on hyvä lopputulos. Kokeile siksi erilaisia tapoja saada aikaiseksi sulava gradaatio. Jotkut taiteilijat, käyttävät jopa sormea rajojen pehmentämiseen. Kokeile siis erilaisia siveltimiä ja välineitä ja katso miten gradaatioiden maalaaminen niillä onnistuu.
Syy miksi siveltimen käyttötaitoon kannattaa panostaa on se, että silloin pystyt pitämään maalausprosessin paremmin hallinnassa. Pystyt muun muassa välttämään värien hallitsematonta sekoittumista. Aina on parempi mitä tietoisempaa maalaaminen on, koska silloin voi ilmaista omia visioitaan ilman osaamattomuuden kahleita. Pelkkään sattumaan ei kannata luottaa.
Harjoituksen alkuperä - Evolve Artist
Artikkelissa kuvailemani harjoitus perustuu Kevin Murphyn kehittämän Evolve Artist -koulutuksen oppeihin. Jos olet äärimmäisen motivoitunut harjoittelemaan säännöllisesti ja tavoitteellisesti öljymaalausta usean kuukauden ajan, kannattaa tutustua koulutukseen. Koulutuksen hinta on 249 dollaria x 12 tai kertamaksuna 2500 dollaria. Tähän hintaan voit suorittaa koulutuksen ensimmäiset neljä tasoa eli perusohjelman. Hintaan sisältyy myös kurssilla tarvittavat maalaustarvikkeet eli siveltimet, öljyvärit, maalausneste, kangaslehtiö, palettiveitsi ja palettipaperi. Maalausteline ja muut tarvikkeet täytyy hankkia itse. Perusohjelman jälkeen seuraa neljä uutta tasoa, joista täytyy maksaa erikseen. Hinnasta en tiedä, koska en ole ilmoittautunut vielä jatkokoulutukseen. Kevin on vihjaillut, että jossain vaiheessa tasoja tulee vielä lisää.
Vaikka koulutuksen hinta on verrattain edullinen on se kuitenkin sen verran arvokas, että kannattaa harkita tarkkaan ennen liittymistä. Koulutuksen harjoitukset ovat henkisesti melko haasteellisia ja vaativat oikeaa asennetta. Koulutuksessa edetään yksi harjoitus kerrallaan ja seuraavaan tehtävään pääse vasta sitten kun edellinen on suoritettu hyväksytysti.
Rajoitusten voima
Koulutuksessa maalaamiselle on asetettu selkeät rajat ja ohjaajat sanelee tarkasti mitä ja miten toimitaan. Ainoastaan suorasta havainnosta tehtävät asetelmamaalaukset jättävät vähän sijaa omalle luovuudelle, mutta sekin koskee vain esineiden valintaa ja niiden asettelua. Maalaustyyli ja -tekniikka on tarkasti määritelty, eikä siitä voi poiketa. Oma henkilökohtainen taiteellinen tulkinta on syytä unohtaa. Tämä voi vaatia isoa asenteen muutosta vapaalle taiteilijaluonteelle.
Koulutus painottuu voimakkaasti teknisen osaamisen kehittämiseen ja siihen, että maalari oppii jäljentämään havaintoa mahdollisimman tarkasti. Sommitteluun, teosten suunnitteluun ja tarinankerrontaan liittyvien asioiden oppiminen jää enimmäkseen oppilaan omille harteille. Kevin Murphy on entinen kuvittaja, joten voi olla, että tulevissa uusissa tasoissa opetetaan myös näitä äärimmäisen tärkeitä asioita.
Jos olet päämäärätietoinen tekijä, seuraat tunnollisesti annettuja ohjeita ja sinulla on luja työmoraali, etkä myöskään pelkää epämukavuusalueella oloa olet todennäköisesti sopiva henkilö koulutukseen. Rajoituksiin alustuminen johtaa taitojen huimaan kehittymiseen!
Opi oman työn laadunvalvomisen taito
Harjoitukset koostuvat pitkälti samojen asioiden toistamisesta uudestaan ja uudestaan, jotta opit menevät varmasti perille. Vaikka itse olen todella motivoitunut opiskelija olen kokenut koulutuksen melko vaativaksi. Samojen asioiden toistaminen voi olla puuduttavaa ja äärimmäisen tarkkuuden vaatimus kärsivällisyyttä koettelevaa. Samalla tämä koulutuksen henkinen puoli on ollut sen kaikkein antoisin puoli mitä tulee osaamisen kehittämiseen. Moni meistä osaa, mutta ei vain suostu tekemään asioita täydellä teholla. Usein mielemme ei ole tarpeeksi keskittynyt käsillä olevaan työhön, vaan haluaa päästä mahdollisimman nopeasti maaliin. Tästä seuraa kompromissiratkaisuja, jotka laskevat teoksen laatutasoa.
Kyse on siis oman työn laadunvalvonnasta ja siitä, että sitoutuu lujasti korkeisiin standardeihin. Koska kyse on kuitenkin vain maalaamisesta on itseään haasteellista psyykata suhtautumaan siihen ikään kuin kyse olisi elämästä ja kuolemasta. Mutta kyllä se mahdollista on. Kyse on keskittymisen taidosta.
Alla olevasta kuvasta näet osan tekemistäni Evolven maalausharjoituksista. Kuten huomaat, harjoituksissa on paljon toistoa, mutta selvällä progressiolla. Kuvasta puuttuu kokonaan ensimmäinen taso, joka oli silloin kun aloitin koulutuksen hiilipiirustusta. Sittemmin tilalle on tullut yksivärinen maalaaminen, joka jatkuu tasolla kaksi. Tasolla kaksi on kynällä piirtämistä mittausharjoitusten yhteydessä, mutta muuten koko koulutus on pelkkää öljymaalausta. Toki luonnokset suorasta havainnosta tehdään silti lyijykynällä.
Periaatteessa koulutuksen avulla voi valmentaa itsensä länsimaisten standardien mukaan 'ammattimaalariksi' alle vuodessa. Monen kohdalla näin onkin käynyt. Tässä täytyy kuitenkin huomioida se, että länsimaiset standardit ovat melko alhaiset. Siitä mihin länsimaisessa koulutuksessa lopetetaan, Venäjällä vasta aloitetaan. Mutta se on varmaa, että jokainen, joka käy Evolve -koulutuksen läpi pystyy sen jälkeen nauttimaan enemmän maalaamisesta, koska on saanut hyvän tuntuman kuvataiteen tärkeimpiin perusteisiin.
Jos haluat katsoa itse Sensei Kevin Murphyn demonstraation artikkelin gradaatioharjoituksesta, löydät sen tästä linkistä: https://youtu.be/cutgUued-Bc
Terveisin,
Tuomas
Comentarios