Hei! Tässä artikkelissa kerron sinulle keinon parantaa heti muotokuvateostesi sommitelmaa.
Keino on tehokas ja yksinkertainen.
Yleistä sommittelusta
Yleensä teoksen suunnittelu lähtee liikkeelle sommittelusta, sillä sommittelulla tarkoitetaan maalattavan aiheen ja sen elementtien sijoittelua. Tavoitteena on asetella maalauksen tai piirustuksen elementit teokseen niin, että lopputulos on esteettisesti miellyttävä ja tasapainoinen.
Sommittelu kannattaa aluksi pitää yksinkertaisena ja taitojen karttuessa mukaan voi ottaa uusia periaatteita.
Hengitystila
Mitkä siis ovat hyviä, yksinkertaisia ja käytännöllisiä sommitteluperiaatteita? Tässä artikkelissa esittelen yhden voimakkaan periaatteen, joka soveltuu ensisijaisesti muotokuviin. Kyseessä on hengitystila. Mitä tämä tarkoittaa?
Hengitystilalla tarkoitan sitä, että aihe tai maalauksen keskeisimmät objektit eivät täytä koko maalauspohjaa. Jos kyseessä on esimerkiksi muotokuva, kannattaa figuurin ympärille jättää tyhjää tilaa. Tyypillinen aloittelijan virhe on se, että täytetään tila ääriään myöten teoksen aiheella.
Yllä olevassa kuvassa näet piirustuksen jossa on tehty tämä tyypillinen sommitteluvirhe. Huonommastakin piirustuksesta tai maalauksesta tulee heti parempi vähän paremmalla sommittelulla. Oikeanpuoleisessa kuvassa hengitystilaa on hieman lisätty ja erityisesti niin, että katseen puolella figuurilla on enemmän tilaa katsoa. Tilaa voisi olla vielä vähän enemmän figuurin ympärillä, mutta kuva valaisee kuitenkin hyvin sitä, miten jo pieni askel oikeaan suuntaan saa piirustuksen näyttämään paremmalta. Toisaalta huonolla sommittelulla voi pilata hyvänkin piirustuksen tai maalauksen. Tätä valaisee seuraavat kuvat.
Mitä ajattelet, kummassa muotokuvassa sommittelu toimii paremmin? Olet varmasti samaa mieltä, että oikean puoleinen piirustus toimii paremmin vaikka itse piirustuksen laadussa ei ole tapahtunut minkäänlaista muutosta. Toisaalta vasemman puoleinen sommittelu heikentää sinäänsä hyvän piirustuksen estetiikkaa.
Muita sommitteluperiaatteita
Kuten huomasit sommitteluperiaatteisiin sisältyy valtava voima. Yhden ainoan periaatteen avulla kuvasta muuttuu teos. Sommitteluperiaatteita on monia muitakin. Esimerkiksi kuvittaja Charles Bernard puhuu seitsemästäkymmenestä sommitteluperiaatteesta ja -elementistä. Opittavaa siis riittää. Jos haluat oppia lisää näistä periaatteista, seuraa nettisivujani, sillä aion julkaista täällä lisää artikkeleita aiheista. Tutustu myös Taidekoulu Tuimalan kurssitarjontaan. Tällä hetkellä meillä on käynnissä joitakin maisemamaalauskursseja, joissa käsitellään myös teoksen sommitelmaa.
Terveisin,
Tuomas
Comments