top of page

Testissä Winsor & Newtonin Galeria akryylivärit

Tässä artikkelissa esitän arvioni suosituista Winsor & Newtonin Galeria akryyliväreistä.

Jos olet kiinnostunut akryylimaalauksesta, kannattaa lukea artikkelini, sillä maalaamisesta voi tehdä helpompaa käyttämällä hyvälaatuisia värejä. Pian sinulle selviää ovatka Galeria värit sellaisia.


Winsor & Newton Galeria akryylivärit.

Taattua Winsor & Newton laatua


Otsikko oikeastaan tiivistää mielipiteeni Galeria akryyliväreistä. Ne ovat niin kuin niiden valmistaja lupaa hyvälaatuisia ja soveltuvat ammattimaiseen käyttöön. Winsor & Newtonilla on toinenkin akryylivärisarja nimeltään Professional, jotka ovat nimensä mukaan vielä oikein erityisesti tarkoitettu ammattimaalareille, mutta niistä minulla ei toistaiseksi ole kokemuksia. Koska Galeria värit ovat niin hyviä, olen pärjännyt niillä aivan hyvin tähän asti.Värien erityispiirteitä


Galeria värit ovat tyypillisiä akryylivärejä, jotka kuivuvat nopeasti, eli melkein saman tien. Tämä onkin sekä akryylivärien vahvuus että niiden huono puoli. Nopea kuivumisaika tekee niistä hyvät esimerkiksi öljymaalausten alusmaalausten tekemiseen tai kerroksittain toteutettavaan akryylimaalaukseen. Kuivumista ei tarvitse odotella pitkään vaan maalausprosessi etenee nopeasti kohti valmista teosta.


Nopean kuivumisen huono puoli on se, että maali ei pysy muovattavissa pitkään. Tämä tekee esimerkiksi häivytysten ja pehmeiden valöörirajojen maalaamisesta hieman haasteellista. Ei suinkaan mahdotonta, mutta haasteellista. Tässä on kuitenkin hyvä ottaa huomioon se, että kuivumista voi hidastaa siihen tarkoitetulla aineella tai käyttämällä hitaasti kuivuvia akryylivärejä. Mutta koska nyt on kyse Galeria väreistä on nopea kuivumisaika pieni haaste, johon auttaa vain suunnittelu, nopea reagointi ja kuivumisen hidastin.Muuttuuko Galeria värit kuivuessaan?


Yksi akryyliväreihin usein yhdistetty erityispiirre on se, että niillä on taipumusta tummua kuivuessaan. Pitääkö tämä paikkansa myös Galeria väreissä? Itse asiassa muutos ei vaikuta olevan merkittävä. Otetaan tähän käytännön esimerkki.


Ostin jonkin aikaa sitten kymmenen värin lajitelman Galeria akryylivärejä. Uusista väreistä innostuneeni päätin pitkästä aikaa kokeilla akryylimaalausta. En miettinyt maalatessani oikeastaan ollenkaan mahdollista muutosta tai tummenemista, jonka pitäisi tapahtua värien kuivuessa. Lopputuloksen näet alla olevasta kuvasta.Maalauksesta tuli väreiltään ja tummuuksiltaan sellainen kuin suunnittelinkin. Sitä paitsi, koska akryylivärit kuivuvat nopeasti, pääset tekemään nopeasti tarvittavan korjauksen maalaamalla päälle uuden värikerroksen. Jos maalaamasi kohta näyttää valööriltaan liian tummalta, voit vaalentaa sitä, maalaamalla vaaleammalla sen päälle. Tällä tavalla voit vähitellen säätää tummuudet kohdalleen. Toisin sanottuna mahdollinen tummuminen ei ole iso ongelma. Jos tummuminen kuitenkin pelottaa sinua, voit varmuuden vuoksi aloittaa vähän vaaleammilla valööreilla ja lisätä tummuuttaa vähitellen.Mitkä värit kannattaa hankkia?


Väripaletti on pitkälti maku- ja tottumuskysymys. Mainitsemani kymmenen värin setti muodostaa aika hyvän perustan toimivalle väripaletille. Siinä on sopivasti päävärit sekä kylmän että lämpimän sävyisinä ja lisäksi mustaa ja valkoista. Tällaisella paletilla saa sekoitettua laajan kirjon eri värisävyjä.Tämä nimenomainen lajitelma sisältää seuraavat värisävyt: Lemon yellow, Cadmium yellow medium hue, Cadmium red hue, Crimson, Ultramarine, Prussian blue hue, Yellow ochre, Burnt sienna, Titanium white, Mars black.


Jos haluat vähän vielä laajentaa palettiasi niin silloin suosittelen hankkimaan poltetettua umbraa, syaaninsinistä ja magentaa.


Hinta


Galeria värit ovat kohtuuhintaisia. Mainitsemani kymmenen värin lajitelman saa noin 60 eurolla. Hyvälaatuisia värejä ei kannata toivoa saavansa paljoa tätä halvemmalla. Laadusta kannattaa vähän maksaakin, sillä ammattilaisen työkaluilla syntyy helpommin ammattimaista jälkeä. Huonojen työkalujen kanssa ammattilainenkin on vaikeuksissa.


Omien kokemusteni perusteella voin siis lämpimästi suositella Galeria akryylivärejä.


Terveisin,


TuomasComments


bottom of page