Hei! Tässä artikkelissa kerron miksi vahva teos perustuu vahvaan sommitelmaan. Saat myös tietää hyvän työjärjestyksen, jonka kautta voit alkaa rakentaa teosta sommittelu edellä.
Mitä on sommittelu?
Mitä on sommittelu? Se kuvan elementtien järjestelyä tavoitteena saavuttaa esteettisesti miellyttävä lopputulos. Itse asiassa sommitelulla on myös syvällisempi tai korkeampi tavoite ja se on teoksen tarinan korostaminen. Hyvä teos ei ole vain hieno kuva, vaan se on visuaalista tarinankerrontaa tai runoutta.
Sommittelu keskittyy teoksen pohjalla olevaan rakenteeseen ja teokseen kokonaisuutena. Hyvä sommitelma luo vahvan perustan teokselle.
Sommittelussa teoksen aihe on toissijaista. Sommittelussa teosta lähestytään abstraktisti. Tämä tarkoittaa sitä, että mitä ikinä teoksen objektit esittävätkin sillä ei ole niinkään merkitystä hyvän sommitelman kannalta, vaan se minkä muotoisia ne ovat, mitä tummuutta ne ovat ja miten ne on sijoitettu kuva-alueeseen ratkaisee tuleeko teoksesta hyvä.
Aloitteleva taiteilija lähestyy teoksen tekemistä yleensä aihe edellä ja huomio on yksityiskohdissa. Teoksen luomista ajatellaan käänteisessä järjestyksessä verrattuna taitavaan kuvantekijään. Hyvän teoksen ajatellaan syntyvän objektien taitavasta ja tarkasta kuvaamisesta. Kaikkein hyperrealistisinkaan aiheen kuvaaminen ei kuitenkaan takaa hyvää teosta. Kuva voi olla hieno, mutta se ei kosketa katsojan tunteita. Kuvasta puuttuu tarina.
Kuinka taitava kuvantekijä rakentaa teoksen?
Taitava tai tiedostava kuvantekijä lähestyy asiaa eri tavalla, pohjasta ylöspäin. Hyvä teos syntyy kun vahvaan abstraktiin perusrakenteeseen lisätään yksityiskohdat päälle. Itse asiassa jos sommitelma toimii oikein hyvin, ei yksityiskohtia välttämättä tarvita välttämättä ollenkaan tai niitä tarvitaan vain muutamia mausteeksi.
Sommittelu edellä menevä kuvantekoprosessi etenee seuraavasti:
1. Formaatti
Formaatti tarkoittaa kuva-alueen kokoa ja muotoa. Tämä tulee vaikuttamaan siihen miten kuvan elementit teokseen kannattaa asetella.
2. Runko
Taustalla olevat linjojen suunnat ja liike joka sitoo sommitelman yhteen.
3. Abstraktit muodot
Teoksen perusrakennuspalikat. Hyvässä teoksessa abstraktien perusmuotojen vuorovaikutus toimii.
4. Aiheet
Ihminen, koira, puu, päärynä, pullo…
5. Yksityiskohdat
Kaikki mikä maalataan pienellä siveltimellä, vaatii erityistä tarkkuutta tai kuvaa aihetta 'kirjaimellisesti'.
Onnistunut teos täytyy siis rakentaa pohjasta ylöspäin. Aihe ja yksityiskohdat voivat toimia vain jos teoksen perusrakenne on hyvä. Joten seuraavan kerran kun suunnittelet teosta voisit kokeilla rakentaa sen yllä kuvaillussa järjestyksessä. Hyvä keino päästä sisälle tähän tapaan tehdä teoksia on tutkia muiden maalauksia. Yritä tunnistaa niistä niiden runkorakenne ja abstraktien valöörimassojen muodot. Analysoi miten kuvan elementit on sijoiteltu kuva-alueelle. Tutkimalla taidokkaita teoksia voit oppia todella paljon sommittelusta.
Terveisin,
Tuomas
ความคิดเห็น