top of page

Voiko piirtämään tai maalaamaan oppia netin välityksellä?

Oletko miettinyt, onko piirustus- ja maalaustaidon oppiminen mahdollista nettikurssien välityksellä? Lyhyesti sanottuna vastaus on kyllä. Anna kun perustelen asiaa.


Pääasiassa itseoppineen taiteilijan Liisa Tuimalan öljymaalaus.


Monet taitavista tekijöistä ovat itseoppineita


Ajattelepa sitä tosiasiaa, että moni taitelija on itseoppinut. Moni on onnistunut pääsemään ammattimaiselle tasolle pelkästään kirjojen ja itsenäisen harjoittelun avulla. Jopa ennen internetiä. Nykyään internetissä on tietoa saatavilla paljon yli tarpeen. Iso osa siitä on ilmaista. Tarvittava tieto on siis jokaisen saatavilla. Tähän tosin liittyy se haaste, että täytyy osata valikoida ne tietolähteet, jotka ovat luotettavia.


Kun aikoinaan palasin aktiivisen kuvataiteen harjoittelun pariin, toimin aluksi enimmäkseen netistä löytyvän informaation varassa. Osoittautui, että netistä löytyi paljon parempaa aineistoa kuin esimerkiksi paikallisesta kirjastosta ja kirjakaupasta. Pääsin hyvään alkuun täysin itsenäisesti, lukemalla netistä artikkeleita ja katsomalla Youtube-videoita.


Toki minun vahvuutenani oli muilta aloilta hankittu kyky siivilöidä ja jäsennellä informaatiota. Olin itse asiassa aluksi kiinnostunut enemmän ultraoppimisesta kuin kuvataiteesta. Ultraoppimiseen liittyy keskeisenä ajatuksena se, että opeteltava taito paloitellaan sen ehdottomiin ydinosiin ja sitten energia keskitetään näiden tärkeimpien komponenttien hallintaan. Seurauksena tästä lähestymistavasta oli todellakin nopea oppiminen. Seuraavat kuvat valaisevat asiaa. Ensimmäiset kaksi kuvaa valaisevat pelkän ankaran harjoittelun vaikutuksia. Siinä on kuvattuna kuukauden kehitys.

Kuten huomaat ei 100 muotokuvaa ja yli 100 tuntia piirtämistä saanut aikaan huomattavaa parannusta. Toisin sanottuna, pelkkä runsas harjoittelu ei ole kovin hyvä keino kehittyä piirustustaidossa. Mutta kun harjoitteluun yhdistetään tietoa oikeista periaatteista, alkaa kehitystä tapahtua. Seuraava kuva valaisee miten kehityin harjoittelemalla kuukauden ajan tiedon mukaan.

Mitä mieltä olet? Eikö edistyminen olekin ilmeistä? Kun harjoittelin piirtämistä keskittyen enemmän harjoittelun laatuun kuin määrään, siirtyi kehitykseni turbovaihteelle. Huomion arvoista tässä on myös se, että piirsin ajallisesti tuon kuukauden aikana selvästi vähemmän kuin aiemman harjoitusjakson aikana.


Kun otin vielä lisää selvää toimivista periaatteista ja jatkoin säännöllistä harjoittelua, opin huomaamattani myös maalaamaan kohtuullisesti. Koko oppiminen perustui aina tähän pisteeseen asti omatoimiseen harjoitteluun sen tiedon avulla mitä netistä ja kirjoista löytyi. Kaikki tapahtui varsin nopeasti.


Luotettavan tiedon mukaan harjoittelu auttaa kehittymään nopeasti.


Paljon luotettavia tietolähteitä käsiesi ulottuvilla


Luotettavan tietolähteen tunnistaa siitä, että tiedon antaja voi todistaa itse hallitsevansa asian ja lisäksi siitä, että hän kykenee välittämään tiedon ymmärrettävällä tavalla eteenpäin. Hyvän opettajan ei tarvitse välttämättä olla alansa korkein Suurmestari. Riittää se, että hän kykenee johdonmukaisesti tuottamaan hyvän näköisiä teoksia, joista ilmenee osaaminen.


Näyte Tuomas Tuimalan portfoliosta.


Myös oppilaiden teokset on hyvä mittari. Hyvällä opetuksella syntyy hyviä tuloksia. Tässä tosin täytyy huomioida se, että kuinka kontrolloiduissa olosuhteissa opetus on annettu. On selvää, että täysipäiväisesti kivijalka ateljeessa harjoittelevien oppilaiden teokset ovat yleensä johdonmukaisesti huippulaatua, koska omistautuminen asialle on niin intensiivistä ja ulkoinen kontrolli kovempi. Kun taas verkkokursseilla oppilaistöiden laatu saattaa vaihdella paljonkin. Mitä enemmän vapautta oppilaalla on, sitä enemmän onnistuminen on kiinni oppilaan omasta motivaatiosta. Aina oppilaan täytyy tietenkin tehdä oma osansa. Mikään kurssi tai koulu ei voi siirtää osaamista jotenkin maagisesti oppilaaseen. Joka tapauksessa alla oleva kuva on osoitus siitä miten hyvää jälkeä voi syntyä verkkokurssillakin, kun oppilaan asenne on kohdallaan. Tämän hienon muotokuvan on piirtänyt Vappu Kiili. Mielestäni tässä oppilas on tehnyt jopa parempaa työtä kuin opettaja.


Vappu Kiilin taidonnäyte Muotokuva helposti -verkkokurssilta.

Tarkoittaako tämä sitä, että verkkokurssit ovat selvästi huonompi vaihtoehto kuin kivijalka koulussa opiskelu? Ei välttämättä. Nettikoulutuksessakin voidaan noudattaa tiukempaa kontrollia esimerkiksi niin, että harjoitustehtävät ovat tarkasti määriteltyjä ja niissä eteneminen edellyttää riittävää onnistumista. Mitä enemmän oppilas saa tehdä asioita oman mielensä mukaan ja omilla standardeillaan, sitä hitaampaa ja vaikeampaa oppiminen yleensä on. Varsinkin aloittelija tarvitsee selkeitä rajoja. Muuten tilanne on vähän sama kuin se, että uimataidoton hyppää suoraan altaan syväänpäähän kuvitellen sillä tavalla oppivansa parhaiten uimaan. Shokkiterapia ei toimi hyvin kuvataiteessa. Varmimmin ja nopeimmin maaliin pääsee etenemällä pienen askeleen kerrallaan.



Kuvataiteen verkkokurssit ja -opistot ovat nykyaikaa


Kuvataiteen opettaminen netin välityksellä on ollut ulkomailla arkipäivää jo pitkään. Kuluneiden vuosien aikana onkin kertynyt jo aivan riittävästi empiiristä dataa sen tueksi, että netin välityksellä voi oppia kuvataidetta ja jopa saavuttaa ammattimaisen taitotason. Se on täysin mahdollista.


Opetan piirtämistä verkkokurssilla.

Olen itse sekä opettanut, että ollut oppilaana verkkokursseilla ja voin vakuuttaa, että kyseessä on toimiva tapa oppia. Vuoden 2020 alussa lähdin syventämään ammattitaitoani Kevin Murphyn taideakatemian Evolve Artist -koulutukseen, joka on ehdottomasti yksi parhaista ulkomaalaisista kuvataiteen verkko-opetuksen tarjoajista. Muita hyviä kursseja tarjoaa esimerkiksi Vitruvian Studio ja New Masters Academy.


Suomessa tarjonta on toistaiseksi vähäistä. Taidekoulu Tuimala on selvästi huomattavin suomalainen alan toimija netissä. Vaikka suomenkielinen tarjonta on vähäistä, on ainakin Taidekoulu Tuimalan kurssien laatu todella hyvä.


Liisa opettamassa akryylimaalausta verkkokurssilla.


Minä ja Liisa kehitämme jatkuvasti itseämme ja kurssejamme, voidaksemme tarjota oppilaille parasta. Aloitimme verkko-kurssien valmistamisen ja järjestämisen pioneerityönä, joten ymmärrettävästi ajan myötä on ilmennyt tarvetta päivittää kurssejamme kun olemme oppineet netissä opettamisesta lisää. Siksi kurssisisällöt elää hieman. Muutos on kuitenkin aina parempaan päin.


Meillä koulutustausta taiteen saralla on hieman vaatimattomampi kuin monilla kollegoillamme, mutta osaamisestamme on kuitenkin olemassa aivan selvää näyttöä. Sitä paitsi, en ole enää vain itse-oppinut, vaan opiskelen öljymaalausta taitavien maalareiden valmennuksessa, tavoitteena hioa taitoni huippuunsa klassisen realismin alueella. Moni kuvataiteen opettaja on varmasti samaa mieltä kanssani siitä, että hyvä opettaja pyrkii kehittämään jatkuvasti myös itseään.


Oppilastöitäni Evolve Artist -koulutuksesta.

Kuvataide ei ole mitään astrofysiikkaa tai mystistä magiaa


Mestarillinen taideteos voi vaikuttaa maagiselta, mutta lopulta kaikkein vaikuttavimmankin teoksen takana on hyvin arkipäiväinen syntyprosessi. Ensin piirretään luonnos ja sitten väritetään se maaleilla. Taiteilijan ei lopulta tarvitse tietää kovin paljon, voidakseen rakentaa hienoja maalauksia. Kyse on kourallisesta tietoa ja se magiikan illuusio syntyy harjoittelun ja kokemuksen myötä.


Piirustus- ja maalaustaidon kehittäminen on siis suhteellisen yksinkertaista. Tarvitaan vain kourallinen tietoa ja paljon harjoittelua. Tietoa tarvitaan kirjaimellisesti vain kourallinen, koska tärkeimpiä periaatteita on 5.


1. Mittasuhteet

2. Valöörit

3. Valöörirajat

4. Värit

5. Sommittelu


Huomaa, että kaikki näistä ovat enemmän tai vähemmän mittausteknisiä asioita. Kaikkia näitä mitataan ja arvioidaan silmän ja mittavälineiden avulla. Niihin ei liity mitään mystiikkaa. Hienon teoksen voi rakentaa rationaalisesti ja analyyttisesti. Eikä tällä ole välttämättä mitään tekemistä paljon pelätyn 'jäykkyyden' kanssa. Kynä- tai sivellinjälki voi silti olla rentoa ja vapaata. Dynamiikka on asia mitä voi myös harjoitella, jos se meinaa jäädä kaavamaisen tekemisen jalkoihin.


Akryylimaalaus, jossa todentuntu ei synny kliinisestä sivellinjäljestä, vaan mittasuhteista ja valööreistä.

Pelkän hallitsemattoman intuition varassa toimiessa, on onnistuminen pitkälti sattumankauppaa. Täysin rajoittamaton itseilmaisu voi aluksi antaa tunteen vapaudesta, mutta hyvin pian useimmille tulee seinä vastaan, huomatessaan olevansa teknisen osaamattomuuden umpikujassa. Olipa oma tavoitetyylisuunta taiteessa mikä tahansa, on varmin tapa onnistua opiskelemalla ensin perusteet hyvin.


Nämä mainitsemani viisi periaatetta saa hyvin haltuun loogisesti etenevän prosessin avulla, jonka voi aivan hyvin oppia nettikurssillakin.


Looginen prosessi auttaa oppimaan.

Haluaisitko kokeilla verkko-opiskelua?


Jos mielenkiintosi heräsi verkossa opiskelua kohtaan, suosittelen siinä tapauksessa tutustumaan Taidekoulu Tuimalan kurssivalikoimaan. Meillä on runsas valikoima piirustus- ja maalauskursseja. Kurssiemme erityinen vahvuus on mahdollisuus saada ohjausta ja vastauksia kysymyksiin suoraan kurssien opettajilta. Kursseihin sisältyy kommenttiosiot, joihin oppilaat voivat ladata kuvia teoksistaan ja keskustella sekä opettajien, että toistensa kanssa. Olemme saaneet paljon hyvää palautetta oppilailtamme ja moni on sanonut oppineensa yhdellä verkko-kurssillamme paljon enemmän kuin millään aiemmin käymillään kursseilla. Tässä pari palautetta akvarellikurssiltamme:


"Lämmin kiitos kurssista, siinä tuli tuhti paketti tietoa. Kurssi on ollut mielestäni todella mukaansatempaava ja mielenkiintoinen. Kyllä vaan, kurssi vastasi odotuksiani ja miten vaivatonta opiskelu oli tällä tapaa. Aiemmin en ole akvarelleilla maalannut ja näin ollen lähes kaikki tieto on tullut uutena. Olen iloisesti yllättynyt kuinka monipuolisesti näillä väreillä voikaan työskennellä. Kehityksen työskentelyssä huomasi selkeästi, kun vinkkejä tuli kerta kerralta lisää. Havainnointikykykin laajenee kummasti, kun ympäristöään katselee akvarellimaalarin silmin. Aika selkeiksi ovat tulleet myös ne aiheet jotka kiinnostavat ja jotka taas voi jättää vähemmälle huomiolle. Mielestäni ohjeistus on ollut erittäin selkeää. Eikä sovi unohtaa sitäkään, kuinka terapeuttista tämä onkaan, todella hyvä tapa rentoutua ja aiheita löytyy!"– Mirja Valtasaari-Lehtinen "Hyvä että teknisen tarkasti opastatte maalaustyön etenemistä. Näin tarkkaa ja konkreettisestikin helpommin käsitettävää opastusta ei löydy mistään maalausopaskirjoista! Kiitokset!"– Jukka Ylävuo

Kurssitarjontaamme voit tutustua osoitteessa www.taidekoulutuimala.fi


Terveisin,


Tuomas




bottom of page