top of page

"Voiko YouTube-videoiden avulla oppia piirtämään tai maalaamaan?"

YouTube on nykyään pullollaan kuvataideaiheisia videoita. Iso osa on niin sanottuja time-lapse-videoita, eli videoita joissa piirustus- tai maalausprosessi on esitetty pikakelauksella. Näiden videoiden arvo on ensisijaisesti viihteellinen, vaikkakin tarkkasilmäisin voi jotain niistäkin oppia.


Toinen kategoria on tutoriaalit eli oppaat, joissa saatetaan demonstroida ja selittää piirustus- tai maalausprosessia hyvinkin tarkasti. On myös paljon videoita jotka pureutuvat johonkin tiettyyn piirtämisen tai maalaamisen osa-alueeseen ja vastaa siihen liittyviin kysymyksiin.


Näiden kahden jälkimmäisen kategorian opetuksellinen arvo on ilmeinen, mutta ovatko ne kuitenkaan niin hyödyllisiä, että niiden avulla voisi tehokkaasti kehittää omaa osaamistaan. Tässä artikkelissa käsittelen tätä aihetta ja saat selville, miten voit hyötyä YouTube-videoista parhaalla mahdollisella tavalla. Käyn kunkin kategorian yksitellen läpi ja annan linkkejä parhaimpiin videoihin.





Inspiraatiota time-lapse -videoista


Pikakelauksella etenevät time-lapse videot ovat hyödyllisiä ainakin kahdella tavalla. Ensinnäkin on inspiroivaa nähdä taitava tekijä toiminnassa. Hieno taide innostaa itseäkin tekemään. Inspiraatio on tärkeää polttoainetta säännölliselle harjoittelulle.


Toiseksi nopeutetusta videosta voi nähdä kokonaiskuvan toimivasta piirustus- tai maalausprosessista. Videoissa on se etu, että katsoja voi kontrolloida niiden kulkua. Videon voi välillä pysäyttää ja siinä voi siirtyä haluamaansa kohtaan. Jos käyttää riittävästi aikaa videon analysoimiseen ja tutkimiseen, siitä on mahdollista poimia arvokkaitakin helmiä. Yksi tällainen helmi voisi olla jokin tietty kynä tai muu tarvike jota taiteilija käyttää. Ammattilaiset käyttävät väistämättä aina hyviä tarvikkeita.


Yksi suosikki kanavistani on Fine Art Academy, jossa on valtava määrä hyviä piirustus- ja maalausdemonstraatioita.


Toinen hyvä kanava Cuong Nguyenin kanava.


Samoin mikä tahansa taitavan tekijä kanava toimii inspiraation lähteenä.



Tarkempaa tietoa tutoriaaleista


YouTubesta löytyy paljon tutoriaaleja, jotka ovat täysiveroisia oppitunteja. Niissä saatetaan opettaa ja demonstroida jotain tiettyä kuvataiteen osa-taitoa tai käydä läpi koko piirustus- tai maalausprosessi alusta loppuun. Onpa YouTubessa kokonaisia kurssejakin. Kaikka nämä ovat kullanarvoisia tietolähteitä sille, joka haluaa oppia piirtämään tai maalaamaan itsenäisesti. Tiedän, että kuvataiteen opettajana teen tässä parhaillaan itseäni tarpeettomaksi, mutta rehellisyys on minulle tärkeämpää kuin raha. Olen itse nimittäin hyötynyt todella paljon YouTuben tarjonnasta ja jos minä olen voinut oppia niistä paljon, voi muutkin oppia niistä paljon.




Parhaita tutoriaaleja löydät seuraavista kanavista.



Vastauksia kysymyksiin


Kolmantena videotyyppinä on videot, joissa taiteilijat vastaavat joihinkin yleisesti esitettyihin kysymyksiin. Tällaisista videoista voi saada paljon hyödyllistä tietoa esimerkiksi piirustus- ja maalaustarvikkeista. Tähän kategoriaan voitaisiin lukea myös tuotearviot. Kuvataide on osittain välineurheilua, joten on hyvä tietää mitkä tarvikkeet ovat korkealaatuisia.



YouTube-opiskelun haasteet


Vaikka YouTube-videoista voi oppia hämmästyttävän paljon, liittyy niihin joitakin isoja haasteitakin. Yhtenä on se, että niistä hyötyminen vaatii sitä, että toimii oppimansa mukaan. Se on vaikeaa silloinkin vaikka asiaan liittyisi rahallinen uhraus. Vielä vaikeampaa se on kuitenkin ilmaisten videoiden kohdalla. Lopputuloksena on helposti se, että päätyy vain katsomaan videoita viemättä näkemäänsä käytännön tasolle. Yksi hyöty kuitenkin siitäkin on, että pelkästään katsoo läpi monia videoita. Sillä tavalla voi alkaa nähdä miten jokaisen taitavan tekijän toiminta nojaa samoihin perusperiaatteisiin.

Toinen YouTube-videoihin liittyvä haaste on se, ettei videolle voi esittää kysymyksiä tai saada palautetta omasta työstä. Merkityksellinen vuorovaikutus opettajan kanssa siis puuttuu. Jos on taitava itseoppija, tämä ei ole ylitsepääsemätön ongelma, muttei se myöskään helpota oppimista. Ulkopuolisen palaute ja kannustus voi auttaa ajautumasta umpikujaan taitojen kehittämisessä.




Minkä tahansa taidon oppiminen ja siinä kehittyminen kulminoituu lopulta yhteen kysymykseen: Kuinka paljon olet valmis hikoilemaan?


Mikään taito ei kehity ilman harjoittelua. Mikään opettaja, koulu, akatemia, video tai tutoriaali ei voi siirtää sinuun osaamista jotenkin maagisesti. Hyvä opettaja, kurssi tai koulutus voi tarjota kuitenkin kaksi välttämätöntä asiaa. Tiedon siitä kuinka kuvataiteen tärkeimmät periaatteet otetaan haltuun ja laatustandardien valvonnan.


Periaatteessa kaikki tieto on nykyään löydettävissä ilmaiseksikin tai hyvin edullisesti netistä ja kirjoista. Myös oman työnsä laatua on mahdollista oppia valvomaan itse. Joten palaamme taas samaan kysymykseen: Kuinka paljon olet valmis hikoilemaan kehittyäksesi kuvataiteissa?



Miksi maksaa opetuksesta?


Tästä kaikesta herää väistämättä kysymys: Miksi osallistua maksullisille kursseille tai koulutuksiin jos kaikki tieto löytyy ilmaiseksi netistä? Vastasin oikeastaan jo osittain tähän kysymykseen. Moneen maksulliseen kurssiin sisältyy vuorovaikutus opettajan kanssa. Opettaja voi antaa sinulle juuri sitä ohjausta, jota sinä sillä hetkellä eniten tarvitset.


Jos olet täysi aloittelija voi tuntua mahdottomalta siivilöidä netin artikkelien ja videoiden joukosta ne hyödyllisimmät neuvot ja menetelmät. Hyvä opettaja on tehnyt tämän työn puolestasi. Kun tieto on valmiiksi siivilöityä, on se helpompi omaksua ja vaikutukset voi olla dramaattisia. Ostin aikoinaan Vitruvian studion verkkokurssin, koska halusin viedä maalaustaitoni seuraavalle tasolle. Alla oleva kuva valaisee selkeää hyppyä, jonka koin taidoissani tämän kurssin myötä. Näiden kahden maalauksen välissä on ainoastaan yksi valööritutkielma. Muutos tapahtui siis lähes yhdessä yössä.


Hyvästä kurssista kannatta maksaa

Aina kannattaa miettiä myös sitä, että tuottaako itsenäinen opiskelu sinun kohdallasi hyviä tuloksia. Kaikille se ei välttämättä ole paras tapa oppia. Silloin kannattaa vaikka vähän maksaa siitä, että saa kaipaamaansa ohjausta.


Olen itse ilmaisten tietolähteiden lisäksi hyödyntänyt paljon myös internetin maksullista tarjontaa. Tälläkin hetkellä opiskelen öljymaalausta etänä Kevin Murphyn akatemian Evolve Artist -koulutuksessa. Olen huomannut, että opiskeluun liittyvä huomattava rahallinen panos luo sisäisen psykologisen pakotteen suorittaa opinnot loppuun. Tämä taas takaa sen, että pidän yllä säännöllistä harjoittelua. Kuvataiteen opettajana aika meinaa kulua itse opettamiseen ja kurssimateriaalien valmistamiseen. On vaikea puskea itseään harjoittelemaan säännöllisesti kaiken tämän päälle. Niinpä havaitsin hyväksi kiinnittää itseni jonkun toisen määrittelemään harjoitusohjelmaan. Idea on vähän sama kuin silloin kun urheilija kehittää itseään valmentajan avulla.


Mutta kuten jo pariin kertaan aiemmin totesin, kaikki riippuu lopulta siitä kuinka paljon sinä itse olet valmis hikoilemaan. Tietoon perustuva harjoittelu johtaa menestykseen.


Terveisin,


Tuomas


PS. Suosittelen tutustumaan Taidekurssien Varjostusten piirtäminen -verkkokurssiin. Kun järjestimme sen ensimmäisen kerran, oli se pienimuotoinen menestys ja niinpä päätimme ottaa sen pysyväksi osaksi kurssivalikoimaamme. Kurssille osallistuneet saivat vaikuttavia tuloksia ja kurssilla syntyi hienoja piirustuksia. Katso vaikka alla olevaa Virpi Nilimaan piirtämää kipsihevosta. Aika vaikuttavaa työtä, vai mitä? Onnistuminen tässäkin tapauksessa oli toki ennen kaikkea kiinni Virpin omasta vaivannäöstä, mutta aina taidokkaassa piirustuksessa vaikuttaa taustalla myös tieto oikeista periaatteista. Hyvä kurssi voi tarjota tarvittavaa tietoa oikeista periaatteista.


Tämä Virpi Nilimaan taidokas piirustus syntyi piirustuskurssillamme.


bottom of page