top of page

Öljymaalauksen perusteita

Hei! Öljymaalaus on yksi vanhimmista ja arvostetuimmista maalaustekniikoista taiteen historiassa. Tämä tekniikka on ollut suosittu taiteilijoiden keskuudessa vuosisatojen ajan sen monipuolisuuden, kestävyyden ja syvyyden sekä hohdon takia, jonka se antaa maalauksille.

Tässä artikkelissa kerron sinulle, miten pääset hyvään alkuun öljymaalauksessa. Murskaan myös erään myytin, joka pidättelee turhaan monia aloittamasta öljymaalausharrastusta.


Tuomas Tuimalan työn alla oleva teos.

Öljymaalauksen tärkeimmät tarvikkeet


Täysin valmiita ja korkeatasoisia öljymaalauksia voi maalata varsin vähillä tarvikkeilla. Kun tarvikkeet ovat riittävän hyvälaatuiset tulee maalaamisesta helpompaa. Riittävän hyvälaatuiset maalaustarvikkeet ovat kohtuullisen hintaisia. Niin kauan kun pysyt erossa kaikkein halvimmista tuotteista olet melko varmalla pohjalla. Mutta mitä tarvikkeita tarkalleen ottaen tarvitset?



Maalauspohjat


Öljymaaleilla voi maalata erilaisille pohjille. Yleensä käytetään jonkinlaista kangasta, joka on joko liimattu pahvilevyyn tai pingotettu kiilapuille. Myös kangaslehtiöitä on saatavilla. Lehtiö on muuten samanlainen kuin piirustuslehtiö, mutta paperin tilalla on maalauskangasta. Alla olevasta kuvasta näet kuvan tällaisesta lehtiöstä. Joka tapauksessa taidetarvikeliikkeistä saat hyviä heti käyttövalmiita maalauspohjia.





Jos haluat muuttaa maalauspohjan pintarakennetta ja sen myötä maalaustuntumaa voit lisäksi pohjustaa valmispohjan erikseen esimerkiksi gessolla tai kalsiumkarbonaatin, pellavaöljyn ja öljyvärin seoksella. Tämä ei ole kuitenkaan välttämätöntä jos käytät valmiiksi esikäsiteltyä pohjaa.


Siveltimet


Muutama sivellintä riittää. Valitse vähän erikokoisia ja erimuotoisia siveltimiä. Yhdelläkin siveltimellä voi selvitä, mutta haasteena voi olla värien hallitsematon sekoittuminen.





On tyypillistä, että maalarit käyttävät valoihin eri siveltimiä ja varjoihin toisia. Silloin värihygienian ylläpitäminen on helpompaa.



Maalausneste (tärpätin käyttö on turhaa)


Öljyväriä ohennetaan maalausnesteen avulla. Maalausnesteeksi riittää esimerkiksi pelkkä pellavaöljy. Ja nyt tulee myytin murskaus. Tärpätti ja muut myrkkyohentimet ovat täysin tarpeettomia öljymaalauksessa. Vanhan ajan maalarit maalasivat pelkkien öljyjen kanssa ja samoin tekevät nykyajan valistuneet maalarit. Näin maalaamisesta poistuu yksi merkittävä terveydellinen riskitekijä.


Jos olet ollut siinä luulossa, että öljyvärimaalauksessa täytyy käyttää myrkyllisiä ohentimia ja se on estänyt sinua nauttimasta öljymaalauksesta niin enää sen tarvitse olla esteenä. Maalaan itsekin normaalisti pelkän pellavaöljyn kanssa.



Pellavaöljy.

Pellavaöljyn kanssa maalipinta kuivuu suhteellisen nopeasti, joten maalauksesta tulee melko nopeasti kosketuskuiva. 1-2 päivää niin maalausta voi olla mahdollista jatkaa, varsinkin jos maalikerros on ohut ja öljyä on käytetty maltillisesti. Kerroksellinen työstäminen sujuu näin ollen pellavaöljyn kanssa melko joutuisasti. Jos haluat maalata märkää märälle -tekniikalla silloin voit laittaa pellavaöljyn sekaan vähän neilikkaöljyä. Neilikkaöljy hidastaa maalin kuivumista.



Öljyvärit


Koska öljymaalauksessa tavanomaisesti halutut värisävyt syntyvät sekoittamalla eri värejä keskenään ei paletilla tarvitse olla lukematonta määrää eri lähtövärejä. 4-5 värituubia riittää. Peruspaletti sisältää kolme pääväriä (sininen, punainen, keltainen) ja valkoisen.


Kuvassa näet niin sanotun Apelleen paletin pigmentit. Siinä on käytännössä päävärit ja valkoinen, koska musta on tumma sininen ja keltaokra on luonnollisesti keltainen.


Apelleen paletin värit.

Palettiin voi tarpeen tullen ottaa mukaan muitakin värejä, mutta rajatulla paletilla pystyy maalaamaan melko monipuolisesti. On sillä toki rajoituksensakin, mutta näissä rajoissa on muun muassa se etu, että silloin on helpompi saavuttaa hyvä väriharmonia.


Oleellista on ymmärtää se, että yhteen värisävyyn voi päästä monta eri reittiä pitkin. Jos tunnet väriteorian ja värien sekoittamisen perusperiaatteet, loppu selviää kokeilujen kautta. Kokeilemalla löydät omiin tarkoituksiisi parhaiten soveltuvan väripaletin.


Taidetarvikeliikkeissä myydään valmiita paketteja, joihin on valikoitu olennaisimmat pigmentit. Sellaisella pääset hyvin alkuun.



Sennelierin, Winsor & Newtonin ja Old Hollandin öljyvärit ovat hyviä


Öljyvärien sekoittamiseen on hyvä käyttää palettiveistä. Osan sekoittamisesta voi tehdä myös siveltimellä. Riippuu osittain siitä kuinka tarkka haluat olla värihygienian suhteen. Kannattaa kuitenkin joka tapauksessa pyyhkiä siveltimestä enimmät maalit pois aina kun otat uutta väriä. Muuten tulee vain sotkua.


Palettina toimii esimerkiksi paperipaletit. Kuvassa sekoitan värejä harmaalla paperipaletilla.

Valöörien sekoittamista.

Myös lasisia ja puisia paletteja löytyy. Puinen paletti vaatii tavallisesti pienen öljykäsittelyn ennen sen käyttöönottoa. Paperipaletti on hyvä ja helppo vaihtoehto aloittelijalle, mutta on monien ammattilaistenkin suosiossa juuri helppoutensa vuoksi.



Maalausprosessi


Maalauksen voi rakentaa monella eri tavalla. Aluksi voi olla hyvä jakaa maalausprosessia selkeisiin vaiheisiin, jolloin kaikkia maalaamisen haasteita ei tarvitse ratkaista kerralla. Perinteinen akateeminen maalauskaava toimii juuri tällä tavalla. Ensin piirretään/maalataan luonnos, sinne jälkeen tehdään yksivärinen alusmaalaus ja lopuksi laitetaan värit päälle.

Tämän voi toteuttaa myös ilman alusmaalausvaihetta ikään kuin värityskuvana niin, että piirtää tai siirtää ääriviivaluonnoksen maalauskankaalle ja sitten vain värittää kuvan öljyväreillä.


Väritysmetodi

Voit myös käyttää suoraa lähestymistapaa, jolloin teosta aletaan maalata heti täydellä väripaletilla työstäen kaikki kuvallisia elemettejä samanaikaisesti. Tämä voi olla aloittelijalle liian vaikea tapa. Riippuu siitä kuinka hyvin piirustustaito on hallussa ja miten hyvin silmä toimii. Jos osaat piirtää hyvin ja kuvan elementtien sijoittaminen oikeisiin paikkoihin, niiden muotoilu ja valöörien hallinta sujuu sinulta melko luontevasti voit olla joustavampi maalausprosessin suhteen.


Suora maalaustapa.

Paras lähestysmistapa riippuu siis kokemuksestasi ja taitotasostasi. Aloittelijan kannattaa ottaa ensiksi selvää siitä, mitkä ovat kuvataiteet tärkeimmät perusperiaatteet ja miten niitä sovelletaan käytäntöön. Maalaus kuin maalaus syntyy nimittäin hallitsemalla perusteet hyvin. Nettisivuillani olen käsitellyt näitä periaatteita todella paljon ja tarkasti. Lukemalla artikkeleitani pääset hyvään alkuun öljymaalauksessa tai vaikka olisit maalannut jo pitempäänkin, mutta jäänyt jumiin tietylle tasolle niin vastaus saattaa liittyä perusperiaatteisiin. Edistymisen salaisuus nimittäin perustuu ennen kaikkea perusasioiden syvälliseen sisäistämiseen. Tässä vielä listattuna kuvataiteen tärkeimmät perusperiaatteet:


1.Mittasuhteet

2.Muoto

3.Valööri

4.Väri

5.Rajat ja siirtymät

6.Sommittelu


Kun hallitset nämä hallitset periaatteessa kaiken! Aina kun maalaat huomiosi tulisi keskittyä näihin kuuteen asiaan ja mielessäsi pitäisi pyöriä tämä sarja kysymyksiä:


  1. Onko mittasuhteet oikein?

  2. Onko muoto (värialueen siluetti) oikeanlainen?

  3. Onko tummuus oikea?

  4. Onko värisävy oikea?

  5. Onko värin intensiteetti oikea?

  6. Onko raja terävä, pehmeä tai kadoksissa?

  7. Millainen on kuvan/havainnon/maalauksen elementtien sommitelma?


Maalari ajattelee silmillään ja elää visuaalisten totuuksien maailmassa. Siksi maalari ei näe tai maalaa mitään tunnistettavia objekteja tai asioita, vaan ainoastaan mittoja, muotoja, tummuuksia, värejä ja rajoja. Kun ymmärrät tämän, ymmärrät jotain superoleellista. Silloin sinulle avautuu aivan uudenlainen maailma.


Asian ydin on se, että tee jonkinlainen suunnitelma sen suhteen miten aiot maalauksessa edetä. Muuten tulee helposti vain sotkua. Keskittyminen perusperiaatteisiin antaa tekemiselle lujan perustan. Vapaus maalaamisessa saavutetaan kokemuksen ja osaamisen myötä. Osaamista on tehokasta hankkia seuraamalla jotain metodia. Monelle olisi eduksi se, että viettää jonkin aikaa piirtämisen parissa. Sitten kun piirustustaito on hyvällä tasolla on maalaustaidon omaksuminen huomattavasti helpompaa.


Nautitaan elämästä ja maalaamisesta!


Terveisin,


Okulaarinen tieteilijä



PS. Liity uudelle ilmaiselle Öljymaalauksen perusteet -kurssille.





bottom of page